Moegestreden Annen verliest met 3-1 van Valthermond

Was het de sport- en spelweek die zijn tol eiste? Was het de scheidsrechter die de tegenstander een strafschop cadeau deed? Of was het wederom het missen van grote kansen? Hoe dan ook: VV Annen verloor de uitwedstrijd tegen VV Valthermond. De rood-witten gingen geflatteerd met 3-1 het schip in.

De eer, meer stond er voor Annen niet meer op het spel op sportpark De Meent. De ploeg wilde het voorlaatste competitieduel in stijl afsluiten, met goed voetbal en een resultaat. Het overlijden van erelid en oud-voetbaltrainer Wim van den Heuvel van Valthermond was reden voor een sobere setting. De vlaggen op De Meent hingen halfstok en de thuisploeg speelde met rouwbanden. Met een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd werd het icoon van het Drentse amateurvoetbal herdacht.

Annen speelde een uitstekende eerste helft. Het kwam goed uit de startblokken en stichtte veelvuldig gevaar voor het doel van Valthermond, na kampioen GVAV Rapiditas de runner-up van deze competitie. Al na drie minuten kwam Dolf Nijborg gevaarlijk door. Met schoten van Pim Veltink en Pepijn Knol gaf Annen zijn visitekaartje af. De manier waarop Annen halverwege de eerste helft toch tegen een achterstand aanliep was zuur en sullig. Valthermond kon een mislukte uittrap van doelman Hans de Wals onderscheppen. Met een droge schuiver zette Jordy Weggemans de thuisploeg uit het niets op voorsprong: 1-0. Tot dan toe was Valthermond wel dreigend, maar nog niet echt gevaarlijk geweest. Annen rechtte de rug en kreeg via Pepijn Knol (kopbal van dichtbij) en Dante Ploeg (vrije schietkans binnen de vijf meter) twee levensgrote kansen. Vlak voor rust was het dan eindelijk raak. Pepijn Knol sneed door de verdediging van Valthermond en schoot de bal keurig in de hoek: 1-1.

Na rust was het een beetje gedaan met Annen. De concentratie, scherpte en energie leken weggevloeid. De ploeg leed veel balverlies en had moeite met combineren. Ook de thuisploeg zakte weg, evenals het niveau van de wedstrijd. Een schot van invaller Wouter Tilman was het enige wapenfeit van Annen. In de 61ste minuut was het de scheidsrechter die een stempel drukte op het duel. De leidsman zag als enige een strafschop in een reglementair gevecht om de bal. Hans de Wals had vakkundig en met moeite een snoeihard schot gepareerd. Een speler van Valthermond kon niet bij de terugspringende bal en liet zich in duel met Bryan Weiss opzichtig vallen. Tot afgrijzen van alles en iedereen die Annen een warm hart toedraagt, wees de arbiter naar de stip. Erik Jan Veerbeek pakte het cadeautje uit en liet Hans de Wals kansloos: 2-1.

Op het tandvlees poogde Annen nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Puur op inzet en wilskracht kreeg Annen mogelijkheden. De kopsterke invaller Leon Tiersma maakte oorlog in de zestien en invaller Gijs Meester zag een kogelhard afstandsschot via een Valthermonds been geblokkeerd. Of was het hands? Annen zette alles op de aanval bleef de ballen in het strafschopgebied pompen. Maar het zat niet mee: geen enkele bal viel goed. En dan treedt steevast die aloude voetbalwet in werking. Diep in de blessuretijd maakte Jorn Draijer aldus in een uitbraak aan alle Anner illusies een eind. Hij kon alleen op Hans de Wals afstomen en zette de 3-1 eindstand op het scorebord.

Volgende week sluit Annen thuis op sportpark De Hofakkers het seizoen af tegen VV Helpman. Ongeacht de uitslag eindigt Annen van de dertien ploegen in de tweede klasse L op een knappe vijfde plek. De Anner oelen zijn de ‘best of the rest’, na kampioen GVAV en de periodekampioenen Valthermond, Rolders Boys en WKE. Om de competitie met een goed gevoel en vertrouwen te beëindigen is een goed slotakkoord tegen Helpman echter meer dan welkom.