Talent Thijs Kuitse van VV Annen naar FC Groningen

De VV Annen raakt één van haar meest talentvolle spelers kwijt aan FC Groningen. Afgelopen woensdag (17 maart) heeft Thijs Kuitse zijn opleidingsovereenkomst getekend bij de profclub.

Door Tieme Santes

Dat Thijs buitengewoon veel talent heeft, werd vrijwel direct duidelijk. Op vier jarige leeftijd begon hij bij de kabouters van de VV Annen. Daar maakte hij vanaf het begin indruk door zijn balvastheid en goede pass. Hij viel in het veld meestal op door de kleinste te zijn. Maar qua voetbalcapaciteiten was hij vaak de grootste. De tegenstander regelmatig in verbazing achterlatend. Hoe bestond het dat zo’n klein mannetje die grotere jongens de loef af stak en soms zelf fysiek de baas was? Hoogste tijd om Thijs dat maar eens te gaan vragen! Op naar huize Kuitse voor Thijs zijn eerste interview.

Thijs, hoe oud ben je nu?

“Ik ben nu 10 jaar”

Op welke leeftijd ben je begonnen met voetballen?

“Toen ik 4 jaar was, ben ik begonnen met voetballen in de kabouters van Annen”

Wat vind je zo leuk aan voetballen?

“Het leukste aan voetballen vind ik dat je veel buiten bent. Je bent lekker bezig. Verder vind ik het spelletje gewoon erg leuk. En het spelen in een team is voor mij belangrijk. Dat doe ik liever dan alleen sporten. Eigenlijk kan ik zeggen dat ik met een bal geboren ben”

In welk team speel nu en in welk team ga je spelen bij FC Groningen?

“Ik speel nu in de JO 12 van Annen en daar ga ik bij FC Groningen ook in spelen”

Waarom wil je graag bij FC Groningen voetballen?

“Nou omdat het een grote club in de Eredivisie is. En ik droom er van om profvoetballer te worden en dat kan bij FC Groningen”

Zou je voor altijd willen voetballen bij FC Groningen of is er een club waar je ook heel graag zou willen spelen?

“Ik ga eerst beginnen bij FC Groningen. Daarna zou ik graag bij AJAX willen spelen en uiteindelijk bij Liverpool of Barcelona willen voetballen” Tijdens deze vraag ontdekken we dat Louis Suarez ook voor deze clubs gevoetbald heeft en ook in die volgorde.

Als je zou mogen kiezen, met welke goede voetballer zou je dan willen spelen? Wie is jouw voorbeeld?

“Dan kies ik voor Frenkie de Jong. Ik heb zijn boek ook gelezen. En zijn favoriete eten (spinazie met aardappelen en een gehaktbal) is ook mijn favoriete eten”. “Ja als het gezond moet” lacht Thijs. “Als ik ongezond mag eten, heb ik het liefste patat”

Welke muziek vind je leuk?

“Ik luister dan meestal Sky Radio of Radio 10”. Vader Fabijan vult deze vraag aan met de opmerking dat op de zondagochtenden Thijs heel vroeg moest trainen in Assen. Dan hielp “Ram Jam met Black Betty” bijzonder goed om even lekker wakker te worden.

Welke kleur hebben jouw voetbalschoenen?

“Zwart met oranje”

Wat is jouw favoriete rugnummer?

“Mijn favoriete nummer is 10. Dat past ook het beste bij mijn positie in het veld”

Ben je links- of rechtsbenig?

“Rechts is mijn beste been maar ik kan met links ook aardig goed trappen”

Welke andere sporten vind je leuk om te doen? En om te kijken?

“Tennis vind ik leuk om te doen en ik kijk graag naar voetbal en de MotoGP”

Wie heeft jou het voetballen geleerd?

“Mijn vader (Fabijan red.) en Sem (broer red.)”

Kijk je veel voetbal op tv? Zo ja welke programma’s?

“Op zondagochtend kijk ik de herhaling van Match of the Day met wedstrijden uit Engeland, op zondagavond Studio Sport met de eredivisiewedstrijden en maandagavond de hoogtepunten uit de Engelse Premier League”

Heb je nog een tip voor kinderen die graag via de VV Annen naar een profclub willen gaan?

“Veel oefenen en veel inzet tonen op de training en in wedstrijden. Nooit opgeven en heel veel plezier hebben!”

We hebben Thijs nog een paar lastige stellingen voorgelegd waar hij er één van moest kiezen.

Gamen of voetballen? Na enige aarzeling “Voetballen”

Scoren en de wedstrijd verliezen of niet scoren en de wedstrijd winnen? “Niet scoren en winnen!”

Scoren met een schot van afstand of met een omhaal voor het doel?“Scoren met een omhaal”. En dat blijkt al eens gelukt te zijn!

Doelpunt maken of assist geven? Zonder aarzelen “Assist geven”

Verdedigen of aanvallen? “Aanvallen”

Op training een oefening doen of op training een partijtje spelen? “Oefening doen”

Ronaldo of Messi? “Ronaldo. Ik vind hem beter dan Messi en hij doet meer voor andere mensen. Zo heeft hij zijn huis verbouwd voor corona patiënten. En hij leeft echt voor het voetbal”

Voetballen met Sem of met papa? “Voetballen met papa leer ik meer van maar ik vind voetballen met Sem leuker”

Het interview moeten we afsluiten als het tijd is voor Thijs om naar bed te gaan, Ik wens hem namens de VV Annen héél veel succes bij de FC Groningen en wij hopen dat hij er met plezier mag voetballen. Hopelijk laat het verhaal zien dat het voor onze jeugdige toppers mogelijk is om via de VV Annen naar een profclub te gaan. Thijs is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Om met zijn woorden af te sluiten; Véél oefenen, inzet tonen, nóóit opgeven en plezier hebben!